Hé… hoe kan dat nou? Ik heb een ketting gekocht maar het ringetje bij de sluiting is nu al kapot. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Toch wel! In de blog leggen we alles uit over de breekbeveiliging die onze schakel sieraden hebben.
Ringetje bij sluiting
Op de foto hieronder zie je een klein ringetje dat bij onze sieraden standaard bij de sluiting zit. Zoals je kunt zien op de foto is het ringetje niet volledig dicht gesoldeerd. Het staat niet helemaal open maar je ziet net een klein spleetje. Dit is om een belangrijke reden. Laten we voor het gemak even een voorbeeldsituatie schetsen met een ketting. Stel je hebt een ketting om en vervolgens komt er, om wat voor reden dan ook, druk op de ketting te staan. Bijvoorbeeld je lieve neefje van 2 jaar denkt: "Leuk zo’n ketting, laat ik daar is even aan trekken". Op het moment dat er spanning op de ketting komt, kan deze natuurlijk breken. Tijdens dit ‘drukmoment’ doet het ringetje zijn werk, dit schiet namelijk open. Omdat het niet helemaal dicht is, gaat het open waardoor de ketting van je nek valt, in plaats van breekt.
Maar waarom is dat goed?
Het enige wat er nu is gebeurd, is dat het ringetje open is gesprongen. Dit ringetje is heel eenvoudig weer dicht te buigen met een speciale tang. De ketting is dan weer klaar voor gebruik en kan weer om je nek. De schade is hiermee beperkt gebleven tot een minireparatie. Stel dat het sieraad op een ander punt breekt, bijvoorbeeld in het midden van de ketting. Dan breekt er dus een schakel van de ketting. Ook dit is uiteraard te maken door onze goudsmid, maar ga je wel meer zien. Hieronder zie je een foto van een reparatie van een sieraad waarvan de schakel gebroken was.
Het grote verschil
The big difference zit hem dus in hoe je sieraad eruitziet na een ‘ongelukje’. Het open ringetje zorgt ervoor dat de schade minimaal is. Vandaar de naam breekbeveiliging. Het ringetje beveiligt namelijk het breken van het sieraad op de schakel. Laten we voorop stellen dat we hopen dat je de breekbeveiliging nooit nodig zult hebben. Uit ervaring weten we dat dit niet altijd je eigen schuld hoeft te zijn. Soms zijn mensen zo enthousiast (of lomp…), dat het drukmoment kan ontstaan tijdens een spontane omhelzing. Gelukkig hebben wij een goede goudsmid die zelfs de meest complexe breuken kan maken. Maarrrrr, voorkomen is altijd beter dan genezen, dus wees zuinig op je spulletjes! Knoop deze gouden tip goed in je oren :)
Dus, het hoort?
Klopt ja! Het is geen foutje, maar met een reden gedaan. Uiteraard kunnen we, als je dit wilt, het ringetje voor je dichtsolderen. Dit is 1 soldering door onze goudsmid en zo gedaan. Dit raden wij echter niet aan. Wij zien steeds vaker breuken bij sieraden die zo complex zijn, waardoor het solderen echt een uitdaging is. Vaak zie je hierdoor in 1 oogopslag waar het soldeerpunt is, wat minder mooi is. Wil je meer lezen over hoe sieraden gerepareerd kunnen worden? Klik dan HIER en lees ons blog over reparaties.
Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen. Of heb jij een brandende vraag die je graag beantwoord ziet worden in een blog? Neem dan even contact met ons via de WhatsApp button rechtsonder.