Geel, wit en rosegoud. Hoe ontstaan verschillende kleuren goud?
Wij hebben een leuk artikel geschreven over de verschillende kleuren goud en het onstaan hiervan. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel het hele artikel.
Hoe ontstaat de kleur van goud?
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud). Een samensmelting van 1 of meerdere metalen noem je een 'legering'.
Vroeger werd witgoud gemaakt door het toevoegen van nikkel maar dit is wettelijk niet meer toegestaan in Nederland omdat meer dan de helft van de bevolking door de jaren heen een nikkelallergie heeft ontwikkelt. Alleen in sieraden die niet direct op de huid worden gedragen mag nog nikkel gebruikt worden. Ook kun je een sieraad bedekken met een dun laagje rodium om een witte kleur te verkrijgen. Dit noemen we rodineren. Nadeel hiervan is dat dit laagje er af kan slijten zodat de gele kleur eronder weer zichtbaar wordt.
Bi- en Tricolor goud
Mooie effecten kun je creëren door verschillende kleuren goud in één sieraad te verwerken. Bij het gebruik van 2 verschillende kleuren goud spreken we van bicolor-goud. Worden er 3 kleuren gebruikt dan spreekt men van tricolor-goud. Wil jij wat voorbeelden zien van tri-color sieraden? Klik dan HIER.
Kleur is cultuurgebonden
De kleur van het goud is vaak cultuurgebonden. In Nederland zijn de meeste sieraden gemaakt van 14k goud en hebben de sieraden een wat bleekgele kleur. Surinaamse sieraden zijn over het algemeen gemaakt van 18k goud en hebben vaak een donkergele kleur. Sieraden uit Portugal zijn meestal ook minimaal 18k goud (vaak 19,2 kt) maar bevatten net wat meer koper waardoor het goud een kenmerkende rode gloed krijgt. Vaak is het zo dat een bepaalde kleur beter past bij een zekere huidskleur. Het gele goud bijvoorbeeld, staat veel mooier op een wat donkerdere huidskleur. De kleur van het goud zegt overigens niets over de waarde van een sieraad. Alleen het promille fijngoud is van belang voor de prijs. Wil jij weten wat het verschil is tussen Nederlands & Surinaams goud? Klik dan HIER en lees ons blog hierover.
Karaat
Het goudgehalte van een sieraad wordt aangegeven met de term 'karaat'. Het karaatgehalte van puur goud (fijngoud) is altijd 24 karaat. Omdat fijngoud te zacht is om te verwerken in sieraden worden er andere metalen (voornamelijk zilver en koper) aan het goud toegevoegd. Dit heeft niet alleen invloed op de kleur, maar ook op de hardheid van het goud. Hoe harder het materiaal hoe makkelijker het te verwerken is en hoe langer het meegaat zonder te beschadigen en te krassen. Een simpel rekensommetje leert ons dat:
sieraden van 14karaat bestaan uit 14 delen fijngoud en 10 delen koper en/of zilver en bevatten 585 duizendste aan fijngoud.
sieraden van 18karaat bestaan uit 18 delen fijngoud en 6 delen koper en/of zilver en bevatten 750 duizendste aan fijngoud.
sieraden van 22karaat bestaan uit 22 delen fijngoud en 2 delen koper en/of zilver en bevatten 916 duizendste aan fijngoud
Deze percentages vind je ook terug in de keurmerken in gouden sieraden waarbij 585 dus staat voor 14k, 750 voor 18k en 916 voor 22k. Hoe hoger het karaatgehalte, hoe hoger het promille fijngoud in een sieraad en hoe hoger dus ook de prijs. Maar ook.... hoe zachter en dus minder bestand tegen slijtage en krassen.
Goed om te weten; geelgoud van 14k en witgoud van 14k zijn evenveel waard. Een nieuw sieraad van witgoud kan wel iets duurder zijn om te kopen omdat het net wat meer handelingen vereist om het te maken. Omdat wij gerecyclede sieraden verkopen betaal je bij ons overigens geen meerprijs voor witgoud!
Surinaams goud
Eigenlijk is er niet zo heel veel verschil tussen Nederlands goud en Surinaams goud. In Nederland wordt jammer genoeg geen goud gevonden. Het verschil zit hem voornamelijk in de modellen en ook de kleur van Surinaams goud is heel typerend. Nederlandse sieraden zijn vaak 14 karaat en hebben een wat bleekgele kleur. Surinaamse sieraden zijn over het algemeen 18 karaat en zijn wat donkerder geel. Omdat ik natuurlijk al 25 jaar in het pandhuis werk heb ik me ook een beetje verdiept in de benamingen van de sieraden. Want het is best lastig als iemand belt en die zegt ‘ ik zoek een plastic armbandje met een heel dun laagje goud er over’. In eerste instantie wist ik natuurlijk niet wat ik me daarbij voor moest stellen maar tegenwoordig weet ik dat zoiets een boei heet. Zo heb ik kennis gemaakt met onder andere de mattenklopper, boto ketti’s, ala kondres en bamboesieraden. Benieuwd naar ons actuele assortiment Surinaamse sieraden? Klik dan HIER.
Hoe kom je er nu achter of iets echt van goud is?
Om het karaatgehalte van het goud te bepalen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de Goudtoets. Daarvoor strijkt je met het sieraad over een toetssteen (lydiet) zodat er een goudafdruk (toetsstreep) op de steen achterblijft. Vervolgens worden er een paar druppels toetswater aangebracht op de toetsstreek. Aan de hand van de inwerking van het toetswater kan men het gehalte bepalen. Het karaatgehalte kan bij deze methode alleen bij benadering bepaald worden. Wil je het exacte karaatgehalte weten van een sieraad kun je gebruik maken van toetsnaalden. Dit zijn staafjes met een van te voren nauwkeurig vastgesteld goudgehalte. Door naast de toetsstreek ook een toetsstreek te zetten met een toetsnaald kun je de inwerking van het toetswater vergelijken en zo het gehalte nauwkeurig(er) vaststellen.
De Gouden TIP
Kijk altijd welke kleur het beste past bij jouw huidskleur. Wil je hier advies over? Kom een keer langs in onze winkel en wij vertellen je er alles over.
Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen.
Maak kennis met de auteur
Karin Tuinenburg
Meer dan 22 jaar werkzaam bij
Pandhuis Hooidrift & De Goud Winkel
BAK -Branche Artikel Kennis voor juweliers, schoonhoven.
Geinspirieerd geraakt door het lezen van dit blog, laat Karin weten dat zij goed bezig is geef haar hieronder een LIKE!