0636013680 klantenservice
Betaalbare gouden sieraden
Betaal in delen
Showroom in Rotterdam
Surinaams goud is veel meer waard! Toch?

Karin Tuinenburg - 03 / Jul / 2019

Surinaams goud is veel meer waard! Toch?

NEE! Goud is goud ☺Het gevoel bij sieraden is voor sommige mensen wel meer waard. Chauvinistisch zijn we allemaal wel een beetje toch? In dit blog gaan we uitleggen wat het verschil is tussen goud uit verschillende landen..

Elk land is trots… op zichzelf!

In elk land wordt goud op een andere manier gemaakt. Zo proberen de landen zich van elkaar te onderscheiden. Als je Nederlands goud naast Surinaams goud legt valt je oog meteen op het kleurverschil tussen de sieraden. Dit heeft te maken met de ‘andere’ metalen waarmee het goud aangemaakt wordt. Bij 18 karaat is 75% gemaakt van puur goud. Wat er bij de andere 25% wordt toegevoegd, bepaalt de kleur van het goud. Ieder land wil uniek zijn en gebruikt hiervoor verschillende metalen. 

Surinaams goud

Doordat ieder land goud op een andere manier ‘maakt’, heb je veel kleurverschil in goud. Het Surinaamse goud is duidelijk veel geler dan het ‘doffe’ Nederlandse goud. Een veel gemaakte fout is om te zeggen dat het gelere goud meer waard is. Dit is absoluut niet waar. Het heeft puur en enkel te maken met de manier waarop het sieraad gemaakt wordt. In Suriname vindt men het felle gele goud mooi; sterker nog ze zijn niet anders gewend. Nederlanders hebben meer een doffere stijl van goud. Dit heeft ook te maken met de huidskleur waarop het goud gedragen wordt. Op een donkere huid komt het felle gele goud goed tot zijn recht. Benieuwd naar ons actuele assortiment Surinaams goud? Klik dan HIER

Nederlands goud

In Nederland wordt er veel gewerkt met 14 karaat goud. De reden hiervoor is vaak uit kosten oogpunt: 14 karaat is goedkoper en verkoopt je als juwelier vaak sneller. Uiteraard verkopen Nederlandse juweliers ook 18 karaat sieraden. 

Nederlands goud VS Surinaams goud

In vergelijking met Nederlands goud is Surinaams goud erg geel. De felle kleur zorgt voor een duidelijke eigen identiteit. Vaak is Surinaams goud 18 karaat of hoger. 14 karaat is traditioneel veel minder populair onder de Surinamers. De reden hiervoor is niet alleen de kleur, maar vooral ook het motief van het kopen van sieraden. Vaak kopen Surinamers goud als investering. Ze vinden het uiteraard ook erg fijn om ze te dragen en soms een klein beetje te ‘showen’. Maar het is natuurlijk lekker als het sieraad zijn waarde behoudt. Vandaar dat Surinamers een voorkeur hebben voor hogere karaat sieraden; duurder in aanschaf maar een slimme investering ☺!

 

Rosé goud

De kleur rosé is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Vooral onder de vrouwen is de kleur erg geliefd. Ook goud is verkrijgbaar met een rosé tint. Vrijwel al het ‘rosé goud’ is Portugees Goud. In Portugal maken ze het goud aan met iets meer koper dan in andere landen. Hierdoor krijgt Portugees goud een rode gloed over zich heen. Heel apart en uniek. Hiernaast zie je een voorbeeld van ‘rosé goud.

Smaken verschillen

Net als met alles zijn ook sieraden erg afhankelijk van smaak. Toch merken wij een duidelijke voorkeur bij mensen voor Surinaams goud. Lekker fel, opvallend en herkenbaar. Naast de kleur kan je ook verliefd worden op een bepaald ontwerp. Dit merken wij vooral bij onze collectie Portugees goud. Dit zijn vaak unieke ontwerpen die je of prachtig of afschuwelijk vindt.

Goud testen

Om het karaatgehalte van het goud te bepalen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de Goudtoets. Daarvoor strijkt je met het sieraad over een toetssteen (lydiet) zodat er een goudafdruk (toetsstreep) op de steen achterblijft. Vervolgens worden er een paar druppels toetswater aangebracht op de toetsstreek. Aan de hand van de inwerking van het toetswater kan men het gehalte bepalen.

Het karaatgehalte kan bij deze methode alleen bij benadering bepaald worden. Wil je het exacte karaatgehalte weten van een sieraad kun je gebruik maken van toetsnaalden. Dit zijn staafjes met een van te voren nauwkeurig vastgesteld goudgehalte. Door naast de toetsstreek ook een toetsstreek te zetten met een toetsnaald kun je de inwerking van het toetswater vergelijken en zo het gehalte nauwkeurig(er) vaststellen.

Ben jij benieuwd naar wat voor blogs wij nog meer hebben geschreven? Klik dan HIER om onze andere blogs te lezen.

Maak kennis met de auteur:

Karin Tuinenburg

Meer dan 22 jaar werkzaam bij

Pandhuis Hooidrift & De Goud Winkel

BAK -Branche Artikel Kennis voor juweliers, Schoonhoven.

 

Bedankt voor het lezen, we hopen dat je hier wat aan hebt gehad. Als je vragen hebt kan je reageren onderaan ons Blog. 

Groetjes Karin 

  • Bas Tuinenburg Bas Tuinenburg 03 / Jul / 2019 @ 20:47

    Beste Jacky,

    Er wordt in Nederland geen goud gedolven. Het goud wat in Nederland verkocht wordt komt voornamelijk uit Italie, Turkije en Suriname.

    Mochten er nog vragen zijn, dan kan je ons altijd benaderen via de klantenservice.

    Met gouden groet,

    Bas namens DGW

  • Jacky Jacky 03 / Jul / 2019 @ 20:10

    Goedenavond,

    Waar wordt “Nederlands goud” gedolven?

    Mvg

  • Max Max 03 / Jul / 2019 @ 08:55

    mijn vrouw is super blij met de bedeltjes armband

  • Ben Tuinenburg Ben Tuinenburg 03 / Jul / 2019 @ 10:20

    Zo daar ben je niet de enige in! Wij houden ook superrrrrrr veel van goud :)

    Groetjes Ben

  • Ben Tuinenburg Ben Tuinenburg 03 / Jul / 2019 @ 10:19

    Hoi Monique, bedankt voor je reactie. Waar wil je de prijs van weten? Alle prijzen zijn te vinden in onze webshop :)

    Groetjes Ben

  • Komba menjor Komba menjor 03 / Jul / 2019 @ 19:29

    Ik ben echt hou van goud

  • Monique Thakoer Monique Thakoer 03 / Jul / 2019 @ 14:51

    Goeiemiddag
    Wat zijn de prijzen ?
    Mvg.Monique

  • Monique Thakoer Monique Thakoer 03 / Jul / 2019 @ 14:51

    Goeiemiddag
    Wat zijn de prijzen ?
    Mvg.Monique

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

De Goud Winkel 5 / 5 - 40 Reviews @ Webwinkelkeur